Os temporale

Je párovou kostí, která se podílí na utváření laterální části lebeční klenby. Zároveň se podílí na stavbě prostředního úseku lební báze. Stavba kosti je poměrně složitá, protože vzniká srůstem několika částí různého původu. Obsahuje řadu kanálků a dutin. V dutinách jsou umístěny aparáty pro sluchové a rovnovážné ústrojí, v kanálcích významné cévy (artérie, vény) nebo nervy.



Úseky spánkové kosti: pars petrosa, pars squamosa, pars tympanica, pars mastoidea, pars hyoidea.



Pars petrosa

Tato část bývá označována jako pyramis nebo os petrosum neboli kost skalní. Tvarově by se skalní kost dala přirovnat k trojbokému hranolu. Tento úsek spánkové kosti vystupuje zezadu laterálně ventromediálním směrem. Součástí skalní kosti je kostěný labyrint (labyrinthus osseus), ve kterém je uloženo sluchové a rovnovážné ústrojí. Na kosti se nachází důležité dobře viditelné výběžky – processus mastoideus a processus styloideus, které slouží jako místo úponu řady svalů. Svým hrotem (apex pyramidis) se pars petrosa vkládá mezi týlní (os occipitale) a klínovou kost (os sphenoidale), v těchto místech jsou kosti chrupavčitě spojeny, mezi kostí klínovou a kostí skalní je synchondrosis sphenopetrosa. Mezi kostí týlní a kostí skalní je synchondrosis petrooccipitalis.



Pars petrosa má 4 stěny:

  1. Facies anterior pyramidis – tato stěna směřuje do prostřední jámy lebeční, je kolmá na šupinu spánkové kosti, hrotem (apex pyramidis) směřuje šikmo vpřed a vzhůru

  2. Facies posterior pyramidis – směřuje do zadní jámy lebeční, probíhá vertikálně, je téměř rovnoběžná s šupinou spánkové kosti, od facies anterior pyramidis je oddělena hranou margo superior pyramidis

  3. Facies inferior pyramidis – je obrácena na basis cranii externa 

  4. Facies ventrobasalis (báze pyramidy) – součást středoušní dutiny










Fundus meatus acustici interni je průběhem crista transversa rozdělen na horní a dolní polovinu. V přední části horní poloviny prochází nervus facialis, proto ji označujeme jako area nervi facialis. V zadní části horní poloviny probíhá utrikoampulární část vestibulárního nervu, označujeme ji jako area vestibularis superior. V přední části dolní poloviny probíhají vlákna kochleárního nervu (tractus spiralis foraminosus). V zadní části dolní poloviny prochází sakulární část vestibulárního nervu, označujeme ji jako area vestibularis inferior.



Pars squamosa

Tato část bývá označována jako šupina spánkové kosti (squama ossis temporalis). Jejím typickým znakem je processus zygomaticus, který vybíhá ventrálním směrem. Processus zygomaticus ossis temporalis vytváří spolu s processus temporalis ossis zygomatici dobře patrnou strukturu arcus zygomaticus (jařmový oblouk).



Pars tympanica

Bubínková kost má kornoutovitý tvar. Ohraničuje meatus acusticus externus, tvoří stěnu zevního zvukovodu a podílí se na uzavření středoušní dutiny. Je připojená k pars petrosa a pars squamosa spánkové kosti. Pars tympanica sousedí s pars petrosa mediálně a pars mastoidea laterálně. Mezi pars tympanica a pars petrosa se nachází fisura petrotympanica, mezi pars tympanica a pars mastoidea se nachází fisura tympanomastoidea.




Pars mastoidea

Navazuje na zadní část šupiny spánkové kosti, ze zevní strany proto mohou být patrné zbytky švů sutura mastoideosquamosa. Na zadním okraji pars mastoidea se nachází margo occipitalis, kterým se spánková kost napojuje na kost týlní (squama occipitalis), prostřednictvím sutura occipitomastoidea. Na předním okraji pars mastoidea se nachází margo tympanicus, v této oblasti pars mastoidea navazuje na pars tympanica. Obě části jsou vzájemně odděleny prostřednictvím fisura tympanomastoidea, do které vyúsťuje canalicus mastoideus. Dominantním útvarem pars mastoidea je mohutný bradavkový výběžek neboli processus mastoideus. Processus mastoideus je pneumatickou kostí, protože obsahuje četné drobné dutinky (cellulae mastoideae), které prostřednictvím antrum mastoideum komunikují se středoušní dutinou.



Pars hyoidea

Tato část je reprezentována bodcovitým výběžkem – processus styloideus.




Kanálky v Os temporale

Canalis caroticus

Je kanál, kterým se arteria carotis interna dostává do střední jámy lebeční z oblasti krku (a. carotis interna má pars cervicalis (v oblasti krku), pars petrosa, pars cavernosa, pars cerebralis). Kanál má tvar obráceného písmene J. Kanál začíná na dolní ploše (facies inferior) pars petrosa spánkové kosti jako zevní vstup – apertura externa canalis carotici. Kanál směřuje k apex pyramidis, kde se otvírá jako apertura interna canalis carotici. V průběhu kanálu z něj do středoušní dutiny odstupují canaliculi caroticotympanici, ve kterých probíhají větve pars petrosa a. carotis internae – arteriae caroticotympanicae.



Canalis nervi facialis

Je to kanálek, kterým probíhá nervus facialis (VII. hlavový nerv), arteria a vena stylomastoidea. Kanálek má 3 hlavní úseky – pars labyrinthica, pars tympanica, pars mastoidea. Pars labyrinthica začíná v area nervi facialis ve fundus meatus acustici interni, probíhá ventrolaterálním směrěm, který odpovídá směru, který je kolmý na podélnou osu pyramidy. První úsek probíhá až k hiatus canalis nervi petrosi majoris (geniculum canalis facialis) na facies anterior pyramidis. V této oblasti přechází kanálek v druhý úsek (pars tympanica) a láme se, následně směřuje dorzolaterálním směrem (to je rovnoběžně s podélnou osou pyramidy). Tento druhý úsek podmiňuje na mediální stěně bubínkové dutiny vyvýšeninu – prominentia canalis facialis. 3. úsek sestupuje kaudálně po zadní stěně bubínkové dutiny a dostává se na povrch lebky ve foramen stylomastoideum na facies inferior pyramidis.




Canaliculus chordae tympani

Chorda tympani je větví nervus facialis, která obsahuje parasympatická vlákna pro inervaci podčelistní, podjazykové a jazykové žlázy, a senzorická vlákna pro vedení chuti z předních 2/3 jazyka. Canaliculus chordae tympani odstupuje z canalis nervi facialis v jeho 3. úseku (pars mastoidea). Chorda tympani prochází skrze cavitas tympani (středoušní dutina) a vystupuje ve fissura petrotympanica, následně se dostává do fossa infratemporalis.


Canalis musculotubarius

Kanálek začíná na spodině lebeční u předního konce fissura petrosquamosa, mezi squama ossis temporalis a pars petrosa ossis temporalis, následně probíhá do středoušní dutiny, kde vyúsťuje na její přední stěně. Kanálek je rozdělen pomocí septum canalis musculotubarii, které je orientované horizonatálně, na semicanalis tibae auditivae (polokanál Eustachovy/ sluchové trubice) a semicanalis musculi tensoris tympani (polokanál pro stejnojmenný sval).



Canaliculus cochleae

Je kanálkem, který propojuje nitroušní labyrint se subarachnoideálním prostorem. Začíná ve vnitřním uchu a trojúhelníkovitým ústím se otevírá jako apertura externa canaliculi cochleae pod porus acusticus internus na crista inferior pyramidis.



Canaliculus mastoideus

Je to drobný kanálek pro větvičku X. hlavového nervu (nervus vagus), touto větvičkou je ramus auricularis nervu vagi. Kanálek začíná na přední stěně foramen jugulare, zakončuje se, když r. auricularis nervi vagi vystupuje z lebky skrze fisura tympanomastoidea.


Canaliculus tympanicus

Nervus tympanicus je větví IX. hlavového nervu (nervus glossopharyngeus). Kanálek začíná jako apertura externa canaliculi tympanici na facies inferior pars petrosa spánkové kosti mezi fossa jugularis a apertura externa canalis carotici. Následně se dostává do středoušní dutiny. Nervus tympanicus se spojuje s dalšími nervovými vlákny a vystupuje na facies anterior pyramidis jako nervus petrosus minor hiatus canalis nervi petrosi minoris.




Canaliculus (Aquaeductus) vestibuli

Je kanálek, který propojuje nitroušní labyrint se subarachnoideálním prostorem. Začíná ve vnitřním uchu a štěrbinovitým ústím se otevírá jako apertura externa canaliculi vestibuli na facies posterior pyramidis. Obsahuje blanitý ductus endolymphaticus.



Tereza Julínková

Chci si udělat kvíz - TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat