Radioaktivní přeměny

Rozlišujeme 3 typy radioaktivních přeměn: alfa, beta a gama.

Přeměna alfa. Při tomto záření se vyzáří částice alfa, což je v podstatě jádro Helia. He, když se podíváte do tabulky PSP nebo mi prostě budete věřit, se skládá ze dvou protonů a 2 neutronů.


Čím je vyšší energie, tím menší má to záření dosah. A alfa záření je přesně tento typ.
vysokou energii, ale velmi malý dosah. Co to znamená? No, že je málo pronikavé. Zastaví ho list papíru nebo třeba pár centimetrů vzduchu.

Na co je nám to dobrý? V radiologii se alfa zářiče používají na terapii zhoubných nádorů, protože má velké biologické účinky. 

Přeměnu beta můžeme rozlišit na více částí. Beta -,beta + a elektronový záchyt. Co to znamená? 

Při přeměně beta se vyzáří elektron nebo pozitron (antičástice k elektronu). A tady tyhle částice ztrácejí energii v prostředí pomaleji, což znamená, že projdou dál. Ale zastaví je například poměrně tenký kovový plech.

Beta - znamená, že se v jádře atomu přemění neutron na proton. Vyzařuje se elektron. Když bude vznikat prvek, tak bude o jedno protonové číslo vyšší, což ho posouvá PSP o jedno místo doprava.

Beta - zářiče je lepší používat ty izolované, většina jejich energie se absorbuje v cílené tkáni. Kdyby došlo k přidružené emisi záření gama, která často záření beta provází, dojde zbytečně k ozáření zdravé tkáně. 

Jsou ale případy, kdy se záměrně používá smíšených zářiv beta-gama, a to u terapie onemocnění štítné žlázy.

Beta + znamená, že se vyzáří pozitron. Proton se mění na neutron.
To naopak znamená, že vznikající prvek bude o jedno protonové číslo nižší, bude tedy posouván o jedno místo v PSP doleva.

Elektronový záchyt představuje situaci, kdy proton (ten je v jádře) zachytí elektron, který je ve vnitřní slupce elektronového obalu. Tím pádem se z něj stane neutron. 

Jelikož jsme vzali elektron z elektronového obalu, je tam díra, volné místo. 

To se vyřeší tak, že nějaký elektron z vyšší vrstvy elektronového obalu sestoupí do nižší vrstvy a zaplní prázdné místo. Během tohoto posunu z vyšší vrstvy do nižší dojde k vyzáření energie.

Jak je ta energie velká? Je rovná rozdílu energií elektronového obalu. Jednoduše odečteš ty 2 energie od sebe a máš energii, která se vyzáří.

Gama záření je proud velmi energetických fotonů. Záření gama je nejpronikavější z těch tří uvedených druhů přeměn.
K tomu, abychom ho odstínili, nebude stačit papír ani plech, budeme k tomu potřebovat například tlustou vrstvu olova. Tím už neprojde. 

Jelikož se beta pořád posouvala v periodické tabulce doprava nebo doleva, ráda bych pro jistotu zdůraznila, že gama záření toto nemá za potřebí

On je totiž bouchač, způsobí podobné problémy jako rtg záření (popáleniny), pro živý organismus je tedy nebezpečný a vyzařuje se ve formě fotonů. Co to znamená? Fotony nejsou elektricky nabité částice, takže se neodchyluje ve svém elektrickém ani magnetickém poli.

Co je to anihilace? 

Spojení pozitronu a elektronu, ze kterého vzniknou 2 fotony.

Samotné záření rozdělujeme na nepřímé a přímé ionizující záření.

Do toho přímého zařadíme částice, co mají elektrický náboj, což je alfa, beta -, beta +. Jde o to, že tyto částice, jak prochází prostředím, budou interagovat s elektrony v obalu a způsobí excitaci a ionizaci. Při každé téhle jedné interakci ztratí ta částice část své energie a tím pádem její dosah ve tkáni bude jen několik milimetrů (beta) nebo mikrometrů (alfa).


Nepřímá nemá elektrický náboj. Je to například záření gama. Je to především předání energie nějaké jiné nabité částici, to je prosím vás nejčastěji elektron.


Diana Machálková

Chci si udělat kvíz - TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat