CHOPN aneb chronická obstrukční plicní nemoc


CHOPN - název, který zahrnuje plicní emfyzém a chronickou bronchitidu. Emfyzém plic je dán trvalým rozšířením dýchacích prostor níže, než jsou terminální bronchioly. 

Hlavní příčinou je kouření nebo deficit alfa-1-antitrypsinu (jedná se o dědičnou poruchu), což je hlavní inhibitor elastázy neutrofilů. Pokud alfa-1- antitrypsin chybí, dochází k neustálému ničení alveolární stěny (za působení elestázy neutrofilů). 

Rozlišujeme několik typů plicního emfyzému a můžeme ho dělit různě. Mezi ty nejzákladnější můžeme zařadit centroacinární emfyzém, který je ze všech nejčastější. Zde jsou nejčastěji postiženy začátky acinů. Tato forma je typická pro kuřáky. 

Další formou, která je typičtější pro deficit již zmíněného alfa-1- antitrypsinu, je panacinární emfyzém postihující celý plicní sklípek (zde si můžeme všimnout, že předpony před „acinární“ nám mohou napovědět místo, kterého se postižení týká). 

Jako poslední bych zmínila paraseptální emfyzém. Jak z názvu vyplývá, jedná se o typ emfyzému, kde dochází k postižení lobulárních sept. Tímto typem častěji trpí mladší, štíhlí a vysocí jedinci. 

Mezi další typy patří například senilní, lokalizovaný nebo kompenzatorní, o kterých se můžete dočíst například v patologii. 

A co je vůbec z klinického hlediska typické pro nemocné s plicním emfyzémem? Těmto lidem se někdy říká „pink puffers“. V překladu to znamená „růžoví odfukovači“. Tito pacienti jsou dušní, hubení, růžoví a dlouze vydechující.

 

Na rozdíl od tzv. „blue bloater“ („modře nafouklý“). S tímto označením se můžeme někdy setkat v souvislosti s chronickou bronchitidou. Nejčastější příčinou tohoto onemocnění je kouření cigaret, ale také např. práce v prašném/toxickém prostředí, pobyt v zakouřených prostorech nebo opakované plicní infekce. 

Toto onemocnění je klinicky charakterizováno produktivním kašlem, který trvá déle jak tři měsíce ve dvou po sobě následujících letech. Dochází zde k celkové změně struktury bronchů a bronchiolů (zesílení stěny dýchacích cest a ztráta jejich elasticity). Navíc se zde zmnožují a zvětšují hlenové žlázky – zmenšuje se tak lumen dýchacích cest.

 A proč „blue bloater“? Pacient s chronickou bronchitidou je dušný, cyanotický a neustále kašlající.

Eliška Krajinová
Chci si udělat kvíz -TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat