Pneumotorax


Nyní se od obstrukčních ventilačních poruch dostaneme k těm restrikčním. Mezi restrikční poruchy řadíme např. pneumotorax, hydrothorax, plicní fibrózu, deformity hrudníku a jiné... 

Pro restrikční poruchy je typická snížená hodnota VC (vitální kapacity), u které se uvádí fyziologická hodnota 4,6 l. 

Já si tuto problematiku představuji následovně... Představme si, že se nám postupně zmnožuje vazivo v plicní tkáni, plíce fibrotizují, ztlušťují se a jejich elasticita (pružnost) klesá. Nejsou schopny již přijmout tolik vzduchu na jeden nádech, čímž klesá VC. Ovšem FEV1% je nezměněné (často může být i vyšší jak 80 %).   

Dalším zástupcem restriktivních plicních poruch je pneumotorax. Pneumotorax je charakterizován nahromaděním plynu (nejčastěji vzduchu) v pleurální dutině, kdy může docházet k částečnému nebo k úplnému kolapsu plic.

Rozlišujeme spontánní, traumatický a idiopatický (vzniká např. při plicní biopsii) pneumotorax, také ale vnitřní a vnější.

Současně může vzniknout tzv. otevřený, uzavřený a tenzní (záklopkový/ventilovaný).

Uzavřený pneumotorax je charakterizován jednorázovým vniknutím vzduchu do pleurální dutiny (vzduch se tedy dostane do určitého prostoru, vnikne tam pouze jednou a už se nevrací zpět). 

Otevřený pneumotorax je takový komunikující pneumotorax. Vzduch proudí stále dovnitř a zase ven.  Vlastně je to takové otevřené okno, skrz které proudí vzduch jak do domu, tak i ven. 

Tenzní (ventilovaný) pneumotorax je ten nejhorší z nejhorších. Pro něj je typické neustálé proudění vzduchu dovnitř, ale už ne zpět. Pleurální dutina se tedy neustále nafukuje a utlačuje tak okolní orgány (třeba srdce), což je velký problém. 

Vybavíte si, jaký je nález při fyzikálním vyšetření pacienta s pneumotoraxem? Nad pneumotoraxem bývá oslabené až neslyšitelné sklípkové dýchání, oslabený až vymizelý fremitus pectoralis (hrudní chvění) a hypersonormní poklep.

Klinicky se restriktivní plicní onemocnění projevují jako dušnost a postupná respirační insuficience.


Eliška Krajinová

Chci si udělat kvíz - TADY

Žádné komentáře:

Okomentovat