Osmotický a onkotický tlak

Když si představíme kapiláru, tak má arteriální (červený) a venózní konec (modrý). Fungují tady tzv. Starlingovy síly. Zatím nic neříkající? Jde vlastně o systém tlaků - osmotický a onkotický tlak, které půjdou proti sobě a budou bojovat o nadvládu. 

Osmotický tlak vždy tlačí tekutinu od sebe, takže v kapiláře ven z cévy do interstitia. Z pohledu interstitia naopak ven z interstitia do cévy. Je to takový introvert, který nechce mít nikoho u sebe.


Onkotický tlak je spíše taková násoska. Tedy vždy k sobě. Nasává tekutinu buď do cévy z pozice kapiláry nebo v interstitiu nasává tekutinu z cévy. Nasává tedy tekutiny do tkání, čímž mohou vznikat otoky.

To je úplný základ. Teď už půjde jen o to, kdo má větší sílu. Jak se říká vyšší karta bere.

Když bude osmotický tlak v kapiláře větší, než je tlak onkotický, bude docházet k filtraci. Tekutina půjde z kapiláry ven do interstitia. To se typicky děje na arteriálním konci kapiláry. 

Když převáží onkotický tlak, bude docházet k resorpci a tekutina se bude nasávat zpět do cévy. Jako vysavač v Teletubbies.  K tomu dochází na venózním konci kapiláry.

Teď tomu dáme nějaké hodnoty. Důležité jsou pro nás hlavně hodnoty tlaků plazmy, která má hydrostatický tlak na začátku 30 mmHg a na konci 20 mmHg. Je totiž stejný, jako je tlak v kapiláře. Mění se tedy hodnota. Onkotický tlak má naopak hodnotu 25 mmHg a je proti směru filtrace.

Pokud bude převažovat tlak hydrostatický nad onkotickým, dochází k filtraci. Pokud převažuje onkotický tlak nad hydrostatickým, dochází k resorpci. Tohle se děje skoro v každé kapiláře našeho těla.

Háčkem jsou ledviny. Víme, že ledviny jsou filtrační orgán. Filtrují krev (plazmu) od odpadních látek, takže je jasné, že bude docházet k filtraci. Ale na co by nám bylo resorbovat ten bordel, co jsme už přefiltrovali, když se ho snažíme zbavit? Jasně, na nic. Takže k resorpci docházet nebude.










Tato tekutina, se kterou pořád šibujeme v tomto článku zprava doleva a zleva doprava, je tkáňový mok. Vzniká v kapilárách, takže hned na místě, kde se projevují Starlingovy síly. Z čeho vznikne? Jen tak? 

Vznikne z plazmy tím, že se přefiltruje přes cévní stěnu. Valná většina vytvořeného moku se resorbuje zpátky do cévy, avšak malá část (zhruba 10%) se vrátí do oběhu jinou cestou - lymfatickým systémem.

Teď se nevyvracejte jako já, když slyším lymfatický systém. To většinou nikdy nepřineslo nic dobrého. Zůstaneme u toho, že lymfatický systém odvádí zbytek tkáňového moku zpět do krevního řečiště.

Víte co má hodně pacientů? Otoky. To je právě problém v tomto systému onkotických a osmotických tlaků. 

Jakmile se naruší rovnováha v tom smyslu, že filtrace převažuje, tak velké množství moku proudí z cévy ven do interstitia. A jelikož těmto otokům přispívá i gravitace, máte potom kotníky jako papuče. Protože v dolních končetinách je tlak přeci jen větší díky gravitaci. K tomu může docházet, když má někdo zvýšený arteriální krevní tlak. Arteriální krevní tlak zvedne právě zmíněnou filtraci a otok je na světě.

Jaké jsou další příčiny? 

Pokud má pacient tlak normální, mohlo dojít k ucpání v lymfatickém odtoku. K nějaké blokádě. Výš jsem už říkala, že část se musí odvádět pomocí lymfatického systému. Když je ucpaný lymfatický systém, mok se neodvádí, ale hromadí. A otok máme opět na světě.




Další příčinou může být nízká hladina proteinů. To znamená, že bude onkotický tlak nízký a nebude se nasávat zpět dostatečné množství tekutiny. Nebo může být problém v propustnosti kapiláry. Když je kapilára příliš propustná, tak je filtrace vyšší a protéká skrze ní více tekutiny, než by bylo zdrávo.


 Diana Břicháčková

Žádné komentáře:

Okomentovat